*Από το τέλος Μαϊου έως τέλος Οκτωβρίου (πλην έκτακτης ματαίωσης λόγω κάποιου γεγονότος), τελείται στην Ιερά μονή Όρθρος και Θεία Λειτουργία, κάθε Σάββατο πρωί στις 07:30 π.μ.. Δείτε αναλυτίκα το πρόγραμμα εδώ..

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΚΛΟΓΟ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 6η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014



ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 6ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

          Σήμερα την 6η Απριλίου 2014, ημέρα της εβδομάδος Κυριακή και ώρα 19:00, συνήλθαν τα μέλη του Σωματείου σε απολογιστική Γενική Συνέλευση, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου.
Μετά από πρόταση του Προέδρου του Δ.Σ. ορίστηκε πρόεδρος της Γ.Σ. ο Πεχλιβανίδης Θεοχάρης, ο οποίος αφού διαπίστωσε απαρτία, καθώς από τα 26 οικονομικά τακτοποιημένα εγγεγραμμένα μέλη  ήταν παρόντα και τα 26, έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο του Δ.Σ. 
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Καζαντσίδης Χαράλαμπος προέβη σε απολογισμό- προγραμματισμό έργου, όπως παρακάτω:

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

1         Ο παρόν απολογισμός, καλύπτει την περίοδο από 24 Μαρτίου 2011, δηλαδή από την ημέρα που συγκροτήθηκε σε Σώμα το απερχόμενο ΔΣ, που προήλθε από τις αρχαιρεσίες της 13ης Μαρτίου 2011, μέχρι σήμερα 6 Απριλίου 2014.

2         Οι ενέργειες του ΔΣ, ήταν:

                 - Συνέχιση ενημέρωσης φορέων, για την ιστορία της Μονής και τους σκοπούς του Σωματείου.
                 - Συνέχιση επαφών με φορείς για οικονομική ή υλική ενίσχυση, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντηρήσεως – εξωραϊσμού του Ιερού Ναού.
                 - Συνέχιση επαφών με ηγούμενους Ιερών Μονών, για αποστολή Μοναχών, για την λειτουργία της Ιεράς Μονής.  
       - Ολοκλήρωση εργασιών ανακατασκευής – εξωραϊσμού του Ιερού Ναού. Ειδικότερα ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πέτρας και του πρόναου. Ενώ τον Αύγουστο 2012 έγιναν και συμπληρωματικές εργασίες, για βελτίωση των προβλημάτων στεγανότητας της σκεπής του Ιερού Ναού, που σε μικρότερο βαθμό εξακολουθούσαν να υπάρχουν. Η νέα στεγανοποίηση έγινε σύμφωνα με πρόταση του αγιογράφου – συντηρητή κ. Φωτειάδη Παναγιώτη, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στις εργασίες όλο το διάστημα επί τριήμερο αφιλοκερδώς, προμηθεύοντας μας και το κατάλληλο υλικό. Από τον πρόσφατο χειμώνα διαπιστώθηκε ότι δεν επιλύθηκαν πλήρως, αυτά τα προβλήματα. 
       - Έγιναν εργασίες διαρρύθμισης του 1ου ορόφου του κτιρίου, ώστε να δημιουργηθούν 6 αυτόνομα κελιά (ατομική τουαλέτα γραφείο κ.λπ.). Τον τελευταίο χρόνο έχουν σταματήσει οι εργασίες, λόγω έλλειψης χρημάτων και μη διάθεσης των υλικών για τις υδραυλικές εγκαταστάσεις των νέων κελιών και την εγκατάσταση καλοριφέρ στον Ιερό Ναό, που εδώ και τρία χρόνια μας υπόσχεται ο Δήμος Κοζάνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις συνεχείς οχλήσεις, δεν έχει διατεθεί από το Δήμο ούτε 1 €, για τις εργασίες που γίνονται στην Ιερά Μονή.  Ειδικότερα ολοκληρώθηκαν:
              * Η ανακατασκευή του σκέπαστρου του μπαλκονιού ώστε να υψωθεί κατά 1 μέτρο περίπου.
              * Η ανακατασκευή εσωτερικής τειχοποιίας και
              * Η προετοιμασία της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.
       - Ολοκληρώθηκε η παραχώρηση της έκτασης που καταλαμβάνει η Ιερά Μονή, από την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.
       - Μετά την ολοκλήρωση της παραχώρησης έγιναν ενέργειες για την υπαγωγή στον νόμο για νομιμοποίηση αυθαιρέτων, καθόσον όλα τα κτίσματα του χώρου της Ιεράς Μονής, είναι αυθαίρετα χωρίς άδεια. Η ενέργεια αυτή δεν έχει προχωρήσει ακόμη, λόγω αρχικά αναμονής διευκρινήσεων για την εφαρμογή του νόμου και στη συνέχεια αλλαγής του σχετικού νόμου τον Σεπτέμβριο 2013. Τις διαδικασίες ένταξης στον παραπάνω νόμο, ανέλαβε αφιλοκερδώς ο συγχωριανός μας Μηχανικός Μεντεσίδης Παναγιώτης τον οποίο και ευχαριστούμε. Εντός των ημερών αναμένεται η έναρξη των εργασιών αποτύπωσης από ειδικό συνεργείο (σύνταξη τοπογραφικών).
       - Μετά από πιέσεις, που έφτασαν και σε καταγγελία των κατασκευαστών του ψηφιδωτού της Πλατυτέρας, που επί μια δεκαετία και πλέον κωλυσιεργούσαν, ολοκληρώθηκε το ψηφιδωτό της πλατυτέρας.
       - Συνεχίσθηκαν οι Ιερές Ακολουθίες, κάθε Σάββατο, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο κάθε έτους.
                 - Τον Μάιο 2011, εγκαταστάθηκε στον χώρο της Ιεράς Μονής η μοναχή Αναστασία, μετά από ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη μας και θετική γνώμη του Γέροντα Γρηγόριου. Μετά από δίμηνο παραμονή διαπιστώθηκε ότι η παραμονή της στο Μοναστήρι δεν ήταν σύμφωνα με τα ισχύοντα για τον μοναχικό βίο μιας γερόντισσας, όπως επισήμαναν και οι Γέροντες Γεώργιος και Γρηγόριος της Μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους και του Γέροντα Στέφανου της Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος του Δρυόβουνου σε αντίστοιχες επισκέψεις που έκανε η μοναχή σ’ αυτούς συνοδευόμενη από τον π. Ιορδάνη και μέλη του ΔΣ. Μετά από αυτά και με τη σύμφωνη γνώμη του Σεβ. Μητροπολίτη μας, το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα την 27-6-2011 να της ζητήσει να αποχωρήσει. Όπως και έγινε στις αρχές Ιουλίου 2011.
                 - Ενώ, όπως είναι γνωστό το καλοκαίρι 2013, μετά από ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη μας και θετική γνώμη του Γέροντα Γρηγόριου και αφού είδε τους χώρους ο Ιερομόναχος Συμεών και ικανοποιήθηκε από αυτούς, προσφέρθηκαν να εγκατασταθούν στην Ιερά Μονή ο Ιερομόναχος Συμεών και ο Μοναχός Μαρτινιανός που είχαν φύγει από την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου της Πάτμου. Κατόπιν αυτού και σύμφωνα με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη μας, έγιναν από ιδιωτικό συνεργείο που μας πρότεινε, εργασίες διαμόρφωσης του 1ου ορόφου ώστε να είναι δυνατή η διαβίωση των δυο Μοναχών (εσωτερικές διαρρυθμίσεις, κατασκευή τουαλετών κ.ά.). Τον Οκτώβριο αφίχθηκε αρχικά ο Μοναχός Μαρτινιανός, στην συνέχεια μετά από λίγες εβδομάδες ο Ιερομόναχος Συμεών και έμειναν προσωρινά στον χώρο του Αγίου Παντελεήμονα, λόγω των εργασιών διαρρύθμισης των χώρων στην Ιερά Μονή. Αρχές Νοεμβρίου, αφού έγινε εγκατάσταση και οικονομικού συστήματος θέρμανσης (ξυλολέβητα) έγινε η εγκατάσταση των δύο Μοναχών στον διαρρυθμισμένο χώρο. Μετά από μια βδομάδα περίπου  ο Ιερομόναχος Συμεών μας ενημέρωσε ότι θα πάει για λίγες ημέρες σε μια βάπτιση συγγενικού του προσώπου στην Κρήτη. Από τότε δεν επέστρεψε, προβάλλοντας αρχικά διάφορες ασθένειες δικών του ή και του ιδίου και αργότερα άλλα τυπικά θέματα σχετικά με την έκδοση απολυτηρίου από την Πάτμο. Μετά από τετράμηνο παραμονή του Μοναχού Μαρτινιανού διαπιστώθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας και τη Διοίκηση του Σωματείου μας, ότι η παραμονή ενός μόνο Μοναχού μη Ιερέως στην Ιερά Μονή, δεν μας αποφέρει το ποθούμενο που είναι η λειτουργία της Ιεράς Μονής. Το τετράμηνο που πέρασε το Σωματείο χρειάσθηκε να καλύψει έξοδα διαβίωσης του Μοναχού Μαρτινιανού περίπου 4.000  € (τηλέφωνα, διαδίκτυο, ΔΕΗ κ.λπ.). Μετά από αυτά ο Σεβ. Μητροπολίτη μας, τέλος Φεβρουαρίου 2014, ζήτησε από τον Πατέρα Μαρτινιανό να αποχωρήσει μέχρι τέλος Μαρτίου από την Ιερά Μονή, καθόσον η αρχική αίτηση που είχε γίνει και η ευλογία που είχε δοθεί αφορούσε την εγκατάσταση στην Ιερά Μονή ους του Ιερομόναχου Συμεών μαζί με τον Μοναχό Μαρτινιανό.  Την εβδομάδα που μας πέρασε έγινε η αποχώρηση του Μοναχού Μαρτινιανού.

                 - Εδώ θέλω να αναφέρω ότι τα τελευταία χρόνια επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή 8-10 μοναχοί άνδρες και γυναίκες που ήθελαν να δουν τον χώρο και να αποφασίσουν εάν επιθυμούν ή όχι να εγκατασταθούν σ’ αυτόν. Από αυτούς ορισμένοι εκφράσθηκαν θετικά, αλλά για άγνωστους λόγους δεν υπήρξε συνέχεια. Θυμίζω ότι αρχές του 2013 επισκέφθηκε τον χώρο του Αγίου Ιωάννη, η γερόντισσα Θεογνωσία της Ιεράς Μονής Παναγίας Κουτσουρού- Λιδορικίου και ο γέροντας Χρυσόστομος πνευματικός της μονής τους, συνοδευόμενες από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας. Η γερόντισσα έμεινε ικανοποιημένη και όπως ενημέρωσε τον Μητροπολίτη μας, μετά το Πάσχα θα έρχονταν να δουν τον χώρο και να αποφασίσουν, εάν θα εγκατασταθούν στον Άγιο Ιωάννη. Τελικά δεν ήρθαν.

       - Ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2012, οι διαδικασίες παραδόσεως της εικόνας, του γραφείου, του αρχείου κ.λπ., που ήταν σε εκκρεμότητα από το 2008. Η παράδοση έγινε από τον Δημήτρη Παναγιωτίδη.
              * Η παράδοση της εικόνας έγινε με τη σύνταξη σχετικών πρωτοκόλλων όπου έγινε καταγραφή και φωτογράφιση και των ταμάτων που συνόδευαν την εικόνα. Η εικόνα μετά την παραλαβή της δόθηκε για καθαρισμό- συντήρηση στον αγιογράφο – συντηρητή κ. Φωτειάδη Παναγιώτη και μετά την συντήρηση της φυλάσσεται σε κατάλληλο χώρο. Η νέα μορφή της εικόνας φαίνεται στα αντίγραφα της εικόνας που ήδη έχουν κατασκευασθεί από μέλη του Σωματείου και διατίθενται στην Ιερά Μονή και στο Φιλόπτωχο του Αγίου Δημητρίου.
              * Από τον χώρο του γραφείου που μας παραδόθηκε, μετά από έλεγχο και καθαρισμό βρέθηκαν:
                     - Σημαντικός αριθμός βιβλίων, που μεταφέρθηκαν σε χώρο της Ιεράς μονής.
                     - Το παλιό αρχείο του Σωματείου, ένα μικρό μέρος του οποίου βρέθηκε κατεστραμμένο από ποντίκια και υγρασία. Το αρχείο αυτό ελέγχθηκε ένα προς ένα και το εκμεταλλεύσιμο τηρείται στο υπάρχον γραφείο του Σωματείου.
                     - Παλιές στολές Μωμόγερων και ποντιακές, από τις οποίες  ένα μέρος βρέθηκε κατεστραμμένο από ποντίκια και υγρασία. Σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ οι στολές αυτές δόθηκαν για αξιοποίηση στον Μορφωτικό – Ποντιακό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου (πλην μιας στολής που κρατήθηκε για μουσειακούς λόγους).
                     - Παλιός υπολογιστής και φωτοτυπικό που δεν είναι εκμεταλλεύσιμα, καθώς και μια καινούργια τηλεόραση παλαιού τύπου που δεν έχει βρεθεί ακόμη τρόπος αξιοποίησης.       
       - Με μέριμνα του μέλους του Δ.Σ. Τριανταφυλλίδη Αγγελή, δημιουργήθηκε καλαίσθητη ιστοσελίδα του Σωματείου. Όσοι ασχολείστε με Η/Υ μπορεί να τη δείτε στη διεύθυνση «bazelonas.blogspot.gr».
                 - Μεταφέρθηκε το γραφείο του Σωματείο, από τον χώρο που ήταν στο παλιό σχολείο, σε χώρο του κτιρίου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου δίπλα όπου συστεγάζεται με το γραφείο της ενορίας Αγίου Δημητρίου.
                 - Τον Φεβρουάριο 2013, μετά από σχετική ενημέρωση από τον Αντιδήμαρχο των Δ.Ε. Ελλησπόντου και Υψηλάντη υποβλήθηκε στο Δήμο Κοζάνης πρόταση για ένταξη εργασιών στην Ιερά Μονή στο πρόγραμμα leader του Δήμου Κοζάνης. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από το Δήμο δήθεν λόγω αναρμοδιότητας. Μετά από επίσκεψη στον Δήμαρχο, μας υποσχέθηκε ότι θα ξαναδεί το θέμα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.    
                 - Από το καλοκαίρι 2011 η δωρηθείσα από τον π. Χρήστο Καζαντσίδη στο Σωματείο αγιογραφημένη εικόνα της αποτομής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη, μετά από έγκριση της Μητροπόλεως μας, περιήλθε για ευλογία σε πιστούς, της Ενορίας Αγίου Δημητρίου και άλλων κοντινών ενοριών, που εκδήλωσαν την επιθυμία και μέσω των ιερέων τους, να φιλοξενήσουν την σεπτή εικόνα στα σπίτια τους. Η εικόνα περιήλθε και σε σπίτια στην Κοζάνη. Οι πιστοί που ζήτησαν στα σπίτια τους την εικόνα, έπαιρναν δωρεάν cd και dvd με τον παρακλητικό κανόνα του Αγίου Ιωάννη και την εκπομπή των «Αληθινών Σεναρίων» για το μοναστήρι, καθώς και έντυπα με τον παρακλητικό κανόνα και τα απολυτίκια του Αγίου Ιωάννη, καθώς και το Σύντομο Ιστορικό της μονής.
                 - Την 10η  Μαρτίου του 2013 διατέθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας παλαιά εικόνα του Αγίου Ιωάννη που φυλάσσονταν στο «κάθισμα» στην Νικόπολη, για να περιφέρεται στους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως όπου χοροστατεί ή παρίσταται ο Σεβασμιότατος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του, ώστε να τεθεί  για προσκύνημα και τυχόν ευλογίες-δωρεές να διατεθούν για την αποπεράτωση των χώρων των κελιών. 
Ακόμη συντάχθηκε επιστολή από τον Μητροπολίτη μας και επιδόθηκε σε πρόσφατη σύναξη προς όλους τους ιερείς της Μητροπόλεως, όπου τους ζητείται να ενισχύσουν οικονομικά τις εργασίες στον Άγιο Ιωάννη.
Από τις παραπάνω ενέργειες  συγκεντρώθηκαν προσφορές πιστών περίπου 8.000 €.   
               - Την 24 Ιουνίου 2011, 2012 και 2013, πραγματοποιήθηκε ο πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Ιωάννη, με την βοήθεια της Νομαρχίας Κοζάνης, του Δήμου Κοζάνης και του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου  για την προετοιμασία του χώρου και την φιλοξενία των προσκυνητών. Σημαντική συμβολή στην επιτυχία του εορτασμού είχε η αποστολή των ιερών λειψάνων του Αγίου Σωφρονίου από την Μητρόπολη Εδέσσης, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Σωματείου, που υποβλήθηκε μέσω του Δεσπότη μας, καθώς και η βοήθεια πολλών γυναικών και άλλων κατοίκων μεμονωμένων ή εκπροσώπων φορέων, που βοήθησαν στην καθαριότητα, στην προετοιμασία και στην πραγματοποίηση του εορτασμού.
                 Αναλυτικά διατέθηκαν από την Περιφερειακή ενότητα Κοζάνης περίπου 1.000 €  για την φιλοξενία   των χορευτικών συγκροτημάτων και των πιστών (σκέπαστρα, καρέκλες, εδέσματα κ.α.), κατά τους πανηγυρικούς εορτασμούς το 2011 - 12.          Από το Δήμο Κοζάνης διατέθηκαν, περίπου 500 €, για την φιλοξενία   των χορευτικών συγκροτημάτων και των πιστών (σκέπαστρα, καρέκλες, εδέσματα κ.α.), κατά τους πανηγυρικούς εορτασμούς το 2011. Ενώ τον Μάιο του 2013 δόθηκαν 500 € για τον εορτασμό του 2012. Μέχρι σήμερα αναμένουμε αντίστοιχα ποσά για τον εορτασμό του 2013, από την Περιφερειακή ενότητα Κοζάνης και το Δήμο Κοζάνης. Από το ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου διατέθηκαν για τους ετήσιους πανηγυρικούς  εορτασμούς:
ü Μπογιές και προσωπικό για το βάψιμο του Ιερού Ναού.
ü       Περίπου 50 μερίδες φαγητό, για την φιλοξενία των επισήμων προσκεκλημένων τα έτη 2011 και 2012. Όλους αυτούς τους ευχαριστούμε θερμά.   
(Έσοδα 2011: 3.500 €.  Έσοδα  2012:  3.400  €. Έσοδα  2013:  3.500  €.)

Τέλος θα πρέπει να ευχαριστήσουμε, για την ευγενική χορηγία ξυλοκάρβουνου για τις ανάγκες των Μοναχών, την εταιρία  Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. των κ. Ανδρέα και Κωνσταντίνου Μεσσήνη

Τελειώνοντας αυτόν τον απολογισμό θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι μετά από τη μήνυση, που είχε υποβάλει πριν 5 χρόνια περίπου, ο εκλιπών και επί δεκαετίες πρώην πρόεδρος, ότι δήθεν «καταστρέψαμε» τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κοζάνης  κάλεσε σε δίκη ως κατηγορούμενους όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που διοίκησαν το Σωματείο από τον Μάρτιο του 2008  έως τον Μάρτιο του 2011. Οι κατηγορίες ήταν ότι πραγματοποιήσαμε χωρίς πολεοδομική άδεια  τις εργασίες συντηρήσεως - εξωραϊσμού που έχουν γίνει στο Μοναστήρι κατά  την  τριετία 2008-2011. Η δίκη πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου 2012 και η απόφαση της προέδρου, μετά και από αντίστοιχη πρόταση της εισαγγελέως, ήταν 12 μήνη φυλάκιση με τριετή αναστολή και 5.000 € χρηματική ποινή για κάθε μέλος του Δ.Σ. χωρίς αναστολή. Ασκήσαμε έφεση και αφεθήκαμε ελεύθεροι. Η έφεση είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί την 14η Μαΐου 2013. Αναβλήθηκε αρχικά για την 27η  Νοεμβρίου 2013, οπότε αναβλήθηκε και πάλι για την 27η  Μαΐου 2014. Εδώ,  θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συγχωριανό μας γνωστό δικηγόρο της Θεσσαλονίκης κ. Γαβρίδη Κωνσταντίνο, ο οποίος ανέλαβε να μας υπερασπισθεί αυτοβούλως και αφιλοκερδώς, πληρώνοντας ακόμη κι ο ίδιος  τα όποια δικόσημα απαιτήθηκαν, καθώς και τον δικηγόρο Κοζάνης κ. Ηλία Κρομλίδη που απ’ τον Νοέμβριο 2013 συμμετέχει αφιλοκερδώς στην υπεράσπιση μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2014

1     Ολοκλήρωση της ανακατασκευής – εξωραϊσμού του Ιερού Ναού, ανάλογα βέβαια και με την πορεία εύρεσης των απαραίτητων πόρων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών που απομένουν (τοποθέτηση χαλκού και κουφωμάτων) δεν μπορεί να καλυφθεί από την εθελοντική εργασία.
2     Ολοκλήρωση διαρρύθμισης του 1ου ορόφου του κτιρίου, ώστε να δημιουργηθούν τα 6 αυτόνομα κελιά (ατομική τουαλέτα γραφείο κ.λπ.).
3     Ολοκλήρωση      διαδικασιών υπαγωγής στον νόμο για νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
4     Συνέχιση των Ιερών Ακολουθιών κάθε Σάββατο.
5     Ενημέρωση ακόμη περισσότερων φορέων  για την ιστορία της Μονής και τους σκοπούς του Σωματείου.
6     Συνέχιση επαφών με ηγούμενους Ιερών Μονών, για αποστολή Μοναχών και  για την λειτουργία της Ιεράς Μονής.
7     Συνέχιση επαφών με φορείς για οικονομική ή υλική ενίσχυση, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντηρήσεως – εξωραϊσμού του Ιερού Ναού. Εδώ, να επισημάνω ότι είναι σε εκκρεμότητα εδώ και 3,5 χρόνια η ολοκλήρωση διάθεσης του ποσού των 60.000 €, που εντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2009  από τον Δήμο Ελλησπόντου στον τοπικό πόρο ανάπτυξης, για εργασίες συντηρήσεως στον Ιερό Ναό και το Κτίριο των Κελιών. Τον Δεκέμβριο 2010 είχαν διατεθεί  20.000 € και αναμένονται μέχρι τώρα τα υπόλοιπα 40.000 €. Πριν από 2 εβδομάδες σε επαφή που είχαμε με τον κ. Σόκουτη, Αντι-περιφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης , μας υποσχέθηκε ότι, εντός των ημερών θα μας διατεθούν 20.000 €. Αναμένουμε.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011-2014

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

            Σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό που εγκρίθηκε στην Γενική Συνέλευση της 22 Φεβρουαρίου 2011, το υπόλοιπο ταμείου του Σωματείου ήταν 20.037,49 €  και μια χρυσή λίρα ενώ, υπήρχε και χρέος στον Μπάρμπα Στάθη 578 €. Σήμερα το υπόλοιπο ταμείου του Σωματείου είναι 2.452,15, ενώ η χρυσή λύρα έχει ενσωματωθεί στα τάματα που υπήρχαν στην Ιερά Εικόνα. Στο ταμείο υπάρχουν  και 310 δολάρια  Αυστραλίας.

            - Το σύνολο των εσόδων του Σωματείου από 24 Μαρτίου 2011, έναρξη χρήσης παρόντος ΔΣ, έως σήμερα), ανέρχεται στο ποσό των 41.789,65  €.

            -  και των εξόδων για το ίδιο διάστημα στα 59.374,99 €.

Αναλυτικά τα έσοδα – έξοδα, φαίνονται στο βιβλίο εσόδων – εξόδων.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
     - ΕΣΟΔΑ 7.000 €
       Συνδρομές                                                                                  200 €
       Δωρεές                                                                                         800 €
       Ιερά Πανήγυρη Ιουνίου 2014                                           3.500 €
       Κηροπώληση (παγκάρι)                                                       2.500 €
       Σύνολο                                                                                                                                                                                                                           7.000 €

     - ΕΞΟΔΑ: 9.000 €
       Παράβολο Νομιμοποίησης αυθαιρέτων                                                4.000 €
       Μηνιαία καταβολή προστίμου Νομιμοποίησης αυθαιρέτων                1.800
       Συντήρηση                                                                                            1.000 €
       Λειτουργικά έξοδα                                                                             1.500 €        
       Απρόβλεπτα έξοδα                                                                               700 €
       Σύνολο                                                                                                 9.000 €


            Αυτό που ζητάει το παρόν ΔΣ από την Γενική Συνέλευση είναι:
  Η ενημέρωση του για όλα τα παραπάνω, η έγκριση των πεπραγμένων και του προγραμματισμού, καθώς και η απαλλαγή του απερχόμενου ΔΣ.
          Στη συνέχεια μετά από προτροπή του Προέδρου της Γ.Σ., ο πρόεδρος της εξελεκτικής επιτροπής, κ. Στυλιανό Κικίδη, διάβασε την έκθεση της επιτροπής, όπου ανέφερε ότι μετά από έλεγχο του βιβλίου ταμείου και των αντίστοιχων παραστατικών στοιχείων, διαπίστωσε ότι όλα έχουν καλώς και αυτά τηρήθηκαν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
          Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Γ.Σ. ζήτησε το σώμα την έγκριση των πεπραγμένων και του προγραμματισμού, καθώς και την απαλλαγή του απερχόμενου Δ.Σ. Το σώμα ψήφισε δια ανατάσεως της χειρός και ενέκρινε τα παραπάνω.
          Ο πρόεδρος της Γ.Σ. ζήτησε από τα μέλη να υποβάλλουν τυχόν ερωτήσεις – απορίες επί του έργου του Δ.Σ.
-                      Ο Θεόδωρος Αλεξανδρίδης ρώτησε για ποιο λόγο τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολύ μικρή συμμετοχή ποντιακών συλλόγων στον πανηγυρικό εορτασμό της 24ης Ιουνίου.
-                      Ο πρόεδρος του Δ.Σ. ανέφερε ότι, για μια τετραετία 2008- 11, για τον ετήσιο πανηγυρικό εορτασμό στέλνονταν  προσκλήσεις, σε πάνω από 200 Σωματεία - Συλλόγους πανελλαδικά, για να παρακολουθήσουν τις εορταστικές  εκδηλώσεις και περίπου σε 20 από αυτά, για συμμετοχή στις εκδηλώσεις με τα χορευτικά τους τμήματα.
-                             Το 2012, λόγω παντελούς αδιαφορίας του συνόλου σχεδόν των σωματείων για συμμετοχή, ενώ και κάποιοι, από τους ελάχιστους που δήλωναν συμμετοχή, τελικά δεν έρχονταν χωρίς καν να ενημερώσουν, αποφασίστηκε από το ΔΣ, να μην καλούνται πλέον για παρακολούθηση - συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις Σωματεία - Σύλλογοι πανελλαδικά, εκτός των τοπικών Συλλόγων (Δ.Δ. Ελλησπόντου – Υψηλάντη). Από το 2013, λόγω μη ανταπόκρισης και των τοπικών Συλλόγων καλούνται μόνο οι Σύλλογοι που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να έρθουν.  Εάν αποφασίσει η ΓΣ ή το ΔΣ,  τότε μπορεί να γίνει εκ νέου κάλεσμα των Συλλόγων. 
-                      Ο Θεόδωρος Αλεξανδρίδης ανέφερε ότι ο Μορφωτικός – Ποντιακός Σύλλογος του χωριού έχει συμμετάσχει με επιτυχία σε πολλές εκδηλώσεις διαφόρων Συλλόγων και έχει διοργανώσει επίσης, με τη συμμετοχή συνεργαζόμενων Συλλόγων εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της εορτής του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου επί σειρά ετών, με αποκορύφωση τις τετραήμερες εκδηλώσεις τον Οκτώβριο 2013.
-                      Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. συμπλήρωσε ότι για φέτος, το ΣΠΟΣ Δυτ. Μακεδονίας εκδήλωσε ενδιαφέρον να ενώσει χορευτικές ομάδες Σωματείων του,  για να γίνει μια αντιπροσωπευτική  χορευτική ομάδα, που θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις.  
-                      Ακόμη ο πρόεδρος του Δ.Σ. εξέφρασε την απογοήτευσή του σχετικά με την αντιμετώπιση που έχουν τα μέλη του Δ.Σ. από τους ποντιακούς συλλόγους.  Συγκεκριμένα είπε ότι, στάλθηκαν επιστολές για οικονομική ενίσχυση προς αποπεράτωση των εργασιών, σε πάνω από 200 ποντιακά Σωματεία - Συλλόγους πανελλαδικά, ωστόσο  ελάχιστα από αυτά ανταποκρίθηκαν (3 Σύλλογοι με 50, 200 οι δύο και 2000 € η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης).
-                      Αναφέρθηκε επίσης, ότι έγινε συζήτηση με μέλη του ΔΣ της Π.Ο.Ε. για την ανάγκη να αναγνωριστούν οι Ιερές Μονές του Πόντου που είναι υπό ανασύσταση στον Ελλαδικό χώρο, ως ιστορικά μνημεία συνέχεια της ιστορίας τους στον πόντο, αφού αυτή η ιστορική συνέχεια έχει βιαίως καταλυθεί, χωρίς υπαιτιότητα των ιδίων, άλλα λόγω του βιαίου ξεριζωμού των ποντίων από τις εστίες τους. Αποτέλεσμα επί αυτών των συζητήσεων δεν υπάρχει. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι, λόγω αυτής της μη αναγνώρισης,  οι τοπικοί παράγοντες, Δήμος - Περιφέρεια, αντιμετωπίζουν δυστυχώς την Ιερά Μονή ως μια ακόμη εκκλησία ή σύλλογο.
-                      Ο Θεόδωρος Αλεξανδρίδης ανέφερε ότι, η πολιτεία δεν αναγνωρίζει έμπρακτα την Γενοκτονία των Ποντίων, που η ίδια η Ελληνική Βουλή έχει ψηφίσει. Η Π.Ο.Ε.  δε, θα μπορούσε να βοηθήσει με τους συλλόγους, δυστυχώς η παρουσία της δεν είναι η αναμενόμενη, ακόμη και κατά τον πανηγυρικό εορτασμό του Αγίου Ιωάννη.
-                      Ο Πρόεδρος της Γ.Σ. αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ευξείνου  Λέσχης Θεσσαλονίκης να καλέσουν την 7η Απριλίου 2014, τα τρία αδερφά Σωματεία των Ιερών Μονών Αγίου Ιωάννη – Βαζελώνος, Αγίου Γεωργίου – Περιστερεώτα και Παναγίας Σουμελά σε συγκέντρωση- συζήτηση για  θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Λόγω των αρχαιρεσιών του Σωματείου μας, η συνάντηση θα προγραμματισθεί εν ευθέτω χρόνω.
-                      Ο κ. Αντώνης Τσαλικίδης τόνισε την ανάγκη να γίνει προσπάθεια να τεθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο, η ενημέρωση των μελών τους για την ιστορία της Μονής και η ανάγκη για οικονομική ενίσχυση της αποπεράτωσης των εκκρεμών εργασιών συντήρησης – βελτίωσης των χώρων της Ιερά μονής. Αυτό να γινόταν ένα είναι δυνατόν και πριν από τις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές.
-                      Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας και πρόεδρος της Γ.Σ. συμφώνησε να θέσει το θέμα στα αντίστοιχα Συμβούλια, αλλά αυτό αντικειμενικά δεν μπορεί να γίνει πριν τις εκλογές.
-                      Τέλος εγκρίθηκε πρόταση από τον πρόεδρο του Δ.Σ., να γίνει ομάδα εθελοντών για μηναία διάθεση ποσού (περίπου 10 – 20 €) με ονομαστική κατάσταση, ώστε να συγκεντρώνεται έγκαιρα η μηνιαία δόση (περίπου 250 €), για την πληρωμή του προστίμου (περίπου 20.000 € συνολικά ) για ένταξη των χώρων της Ιεράς Μονής στο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων.
-                      Ο πρόεδρος της Γ.Σ. ευχαρίστησε τους παρόντες και τα μέλη του Δ.Σ. για τη συμμετοχή τους στη συνέλευση και την  προσφορά τους προς το Σωματείο και την Ιερά Μονή. Ανέφερε το γεγονός ότι, ενώ γίνονται αρκετές ενέργειες από τα μέλη, δεν υπάρχει αναγνώριση- ανταπόκριση από τους φορείς, ιδιωτικούς και δημόσιους, ώστε να συνεισφέρουν στο έργο τους. Δεν αναγνωρίζεται η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος,  ως κληρονομιά της φυλής μας, ως Μοναστήρι με μεγάλη ιστορία.
-                      Κλείνοντας τις εργασίες του απολογισμού – προγραμματισμού του απερχόμενου ΔΣ, ο πρόεδρος της Γ.Σ., τρία μέλη εθελοντές για την συγκρότηση της εφορευτικής επιτροπής, προκειμένου να γίνει η εκλογή του νέου Δ.Σ.


Ως μέλη της εφορευτικής επιτροπής εγκρίθηκαν από τη ΓΣ οι εθελοντές:

1.     Κικίδης Στυλιανός, ως πρόεδρος.
2.     Τοπαλίδης Απόστολος και
3.     Αθανάσιος Τάσιος, ως μέλη.

Στη συνέχεια από την εφορευτική επιτροπή ζητήθηκε να υποβληθούν υποψηφιότητες για το νέο ΔΣ και την εξελεκτική επιτροπή.

Προτάθηκαν:

-         Για το  νέο Δ.Σ. οι:

1.                 Αλεξανδρίδης Θεόδωρος
2.                 Καζαντζίδης Χαράλαμπος
3.                 Κοκκινίδης Αλέξανδρος
4.                 Μεντεσίδης Τριαντάφυλλος
5.                 Παναγιωτίδης Ιωάννης
6.                 Τοπαλίδης Παναγιώτης
7.                 Τριανταφυλλίδης Αγγελής
8.                 Χατζημιχαηλίδης Παναγιώτης

και με βάση σχετική απόφαση της ΓΣ της 11ης Μαρτίου 2011, ως αναπληρωματικό μέλος, ο Ναβροζίδης Χαράλαμπος.

-         Μέλη εξελεκτικής επιτροπής:

1.                  Κικίδης Στυλιανός
2.                  Τοπαλίδης Απόστολος
3.                  Τάσιος Αθανάσιος
Μετά από αυτό, ανακοινώθηκε από την εφορευτική επιτροπή ότι, θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία με 8 Σταυρούς για τα μέλη του ΔΣ, 1 για το αναπληρωματικό μέλος και τρεις σταυρούς για την εξελεκτική επιτροπή.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία. Με το πέρας αυτής διαπιστώθηκε από την εφορευτική επιτροπή ότι Σύμφωνα με το καταστατικό εκλέχτηκαν:
Ως κανονικά μέλη οι:
Αλεξανδρίδης Θεόδωρος
Καζαντσίδης Χαράλαμπος
Κοκκινίδης Αλέξανδρος
Μεντεσίδης Τριαντάφυλλος
Παναγιωτίδης Ιωάννης
Τοπαλίδης Παναγιώτης
Τριανταφυλλίδης Αγγελής
Χατζημιχαηλίδης Παναγιώτης
Ως  αναπληρωματικό μέλος:  Ο Ναβροζίδης Χαράλαμπος
Για την Εξελεγκτική επιτροπή:
Κικίδης Στυλιανός
Τοπαλίδης Απόστολος
Τάσιος Αθανάσιος

Ανακοινώθηκε από τον απερχόμενο πρόεδρο του ΔΣ ότι την Κυριακή ,13/4/2014 και ώρα 11:30  στην αίθουσα της ενορίας Αγίου Δημητρίου Ελλησπόντου,  θα γίνει η συγκέντρωση των μελών του νέου Δ.Σ. και η συγκρότησή τους σε σώμα.

Μετά από αυτά και αφού ο Πρόεδρος της Γ.Σ. διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει άλλο θέμα για συζήτηση, ανακοίνωσε την λήξη της συνεδρίασης.


           -Ο-
           -Ο-
Πρόεδρος Δ.Σ.



Καζαντσίδης Χαράλαμπος
Πρόεδρος της Γ.Σ.



Πεχλιβανίδης Θεοχάρης

- Η -
Εφορευτική Επιτροπή

Κικίδης Στυλιανός, ως πρόεδρος

Τοπαλίδης Απόστολος και

Τάσιος Αθανάσιος, ως μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: